Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности

...
Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за охраната на Иван Гешев

Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности в страната, като президент, министър председател, ръководител на Народното събрание, основен прокурор и други. Доскоро у нас тези функционалности се изпълняваха само от Националната работа за защита, само че Иван Гешев еднолично промени протокола, като към този момент близо 2 години на всички места е съпровождан от преторианска армия на негово послушание в Бюрото по отбрана към основния прокурор. Става дума за институция, която е основана за да охранява очевидци против рискови нарушители. С идването на Гешев отпред на държавното обвиняване спецорганът се обви в тайнственост - какъв брой тъкмо ни коства издръжката му, колко хора са заети с тази активност и злоупотребява ли се с техните правомощия? 

1. Колко плащаме за Бюрото по отбрана?

Въпреки че бюджетът на институцията, директно подчинена на основния прокурор, би следвало да е обществен, е мъчно да се изведе тъкмо число за издръжката на Бюрото по отбрана. Излиза, че разноските непрекъснато порастват, тъй като за 2019 г. бюрото е получило общо 1.97% от разноските за всички структури на прокуратурата, а за 2020 година процентът е 2.45%, което прави малко над 7 млн. лева

По време на чуването си в парламентарната комисия по правни въпроси Гешев избяга от съответни отговори за какво се харчат тези милиони и колко коства защитата на заплашен очевидец или магистрат. Той се оправда, че в отчета на Бюрото по отбрана не се регистрират бюджетните разноски, а това се прави само пред Висшия правосъден съвет, който е първокачествен разпоредник с бюджета на правосъдната власт.

Не стана ясно и какво месечно заплащане получават заетите в тази спецструктура. Тази година заплатите на чиновниците, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи, както и по трудов контракт, допълнително нараснаха с 8% по предложение на Гешев. Година по-рано заплатите в бюрото още веднъж бяха обновени по същата скица. Главният прокурор обаче не заяви съответния размер на възнагражденията, вместо това нападна НСО, че там охранителите били по-високоплатени.

Той също беше сбит, когато стана дума за издръжката на охраняваните очевидци, която излизала скъпо, защото някои от тях се намирали в чужбина и българската страна покривала всичките им разходи. Част от обществените поръчки на Бюрото по отбрана пък били класифицирана информация. " Правосъдието е скъпо наслаждение ", заключи Гешев пред депутатите в присъщия си нахален жанр.

2. Колко са преторианците?

Прокуратурата усърдно крие какъв е щатът на Бюрото по отбрана. Съмненията, че е прекомерно надут, се затвърждават от отхвърли на Гешев да заяви конкретния брой, като от чуването му в Народното събрание стана ясно само, че са назначени за непрекъснато даже и психолози. Останалата информация е класифицирана, сподели основният прокурор.

Малко светлина по този въпрос обаче хвърли служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той съобщи, че в Бюрото по отбрана работят 150 души, множеството от които не вършат друго с изключение на да пазят Иван Гешев на 3-сменен режим. " Това са чиновници, назначени персонално от основния прокурор, и получават по-високи заплати от служителите в Националната служба за защита и МВР. Дори президентът не разполага с защита, с каквато разполага Гешев. Затова ми се коства даже закъсняло предлагането в Народното събрание да бъде ликвидирано бюрото ", коментира Рашков.

Преди година бяха разкрити в допълнение 12 нови щатни бройки за гардове в спецструктурата. Необходимостта за увеличение на щата бе обяснена тогава с нарастващия размер работа по организацията и реализирането на специфична отбрана.  В същото време предпазените очевидци, които ползват държавна защита, понижават фрапантно. Шестима души, които са били защитавани от бюрото, са напуснали по свое предпочитание програмата за отбрана през 2019 година излиза наяве от годишния отчет на прокуратурата. През тази година те са намалели с още четирима.

3. Злоупотребява ли се с пълномощията на бюрото?

Гардовете в Бюрото по отбрана бяха една от аргументите за избухналото публично неодобрение предишното лято, когато въоръжени мъже нахлуха в постройката на президентството, с цел да изземат документи и задържат антикорупционния секретар Пламен Узунов и съветника по сигурността Илия Милушев. Първият бе задържан за 24 часа по обвиняване за търговия с въздействие, а Милушев за оповестяване на държавна загадка. Нито едно от делата към момента не е импортирано в съда, само че и двамата арестувани осъдиха Министерство на вътрешните работи за противозаконен арест.

Въпреки че по закон служителите на бюрото имат право да съдействат при действия по следствието, по този начин и не стана ясно какви функционалности са изпълнявали по време на претърсването на президентството. Гешев оправда дейностите им с това, че присъединяване на охранителите било поискано от наблюдаващия прокурор по въпросните каузи, възоснова на което той персонално дал позволение. Главният прокурор обясни, че на подчинените му гардове от време на време се налагало да вземат участие в спецакциите, защото човешкият запас на Министерство на вътрешните работи не достигал. 

" Има 18 500 униформени чиновници на Министерство на вътрешните работи. Ако те не могат да се оправят и ще опрат до двадесетината, които задържат в бюрото, значи всички ние имаме огромен проблем ", разяснява депутатът от " Изправи се! Ние Идваме " Николай Хаджигенов. Президентът Радев също е на мнение, че се злоупотребява с пълномощията на бюрото, като атакува пред Конституционния съд текстове от закона, с които то се определя като независима организационна конструкция при основния прокурор.

" Като разпорежда на чиновниците на Бюрото по отбрана полицейски пълномощия, а слага самото Бюро в структурата на прокуратурата и под управлението на основния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на цивилен надзор над реализиране на полицейски пълномощия, с които могат да се обиден извънредно значими полезности като човешкия живот и здраве, свободата, персоналния живот на лица ", счита Румен Радев.

4. Гешев ли е най-охраняваният държавен чиновник?

Иван Гешев безспорно е най-пазеният човек на държавна работа. Бюрото се грижи денонощно за сигурността му. Дори и откакто се отхвърли от защитата на НСО, основният прокурор въпреки всичко продължава да употребява услугите и на тази работа, защото живее в държавната резиденция " Бояна ". Очевидно две спецструктури на прехрана от налозите ни не са му задоволителни, защото се оказа, че прокуратурата е сключила съглашение с Министерство на вътрешните работи, което задължава полицейски екипи от 6-о РУ да патрулират от външната страна на резиденцията и да наблюдават за съмнителни лица. Министър Рашков даде обещание да приключи тази процедура. 

5. Трябва ли Бюрото по отбрана да излезе от прокуратурата?

Вече има импортирани два законопроекта - на " Демократична България " и " ИТН ", които оферират бюрото да се отнеме от главния прокурор и да премине към Министерството на правораздаването. Целта е да се ограничи опцията на корист с пълномощия, като активността на структурата ще се управлява от изпълнителната власт, само че надзорът за правда ще се упражнява от държавното обвиняване, а не както до момента - и двете фунцкии да се извършват от основния прокурор. 

Според Гешев обаче това е в полза на мафията. „ Резултатът от такава законодателна самодейност ще е драматичен. Смешна ще е защитата за прокурори и следователи. Няма да се заплаща, всички тези хора ще си тръгнат и това ще е смешната защита на Министерството на правораздаването, когато охраняваха те магистратите. Тази защита беше смешна “, акцентира няколко пъти основният прокурор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР